ေကာ္ဖီ
ေျမအမ်ိဳးအစား
ေကာ္ဖီသည္ ေရ၀ပ္သည့္ဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္မရွိသျဖင့္ ေကာ္ဖီစိုက္ပ်ိဳးေရးတြင္ အေရးအႀကီးဆံုး လိုအပ္ခ်က္မွာ ေရစီးေရလာအထူးေကာင္းမြန္သည့္ ေျမမ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္ရန္ပင္ျဖစ္သည္။ ေကာ္ဖီ စိုက္ခင္းတြင္ ေရ၀ပ္ပါက သီးထြက္အမ်ားအျပား က်ဆင္းေစသည့္အျပင္ ေရ၀ပ္ခ်ိန္ၾကာရွည္ပါက အပင္ေသဆံုးသည္အထိ ျဖစ္ေပၚႏိုင္သည္။ သို႔အတြက္ ေကာ္ဖီစိုက္ပ်ိဳးမည့္ ေျမသည္ မိုးရြာၿပီး ေရမ်ားအျမင့္ဆံုးမွ လွ်င္ျမန္စြာအေ၀းသို႔ စီးဆင္းသြားရန္ လိုအပ္ပါသည္။ သို႔မွသာ အျမစ္မ်ား ေျမဆီလႊာအတြင္း လြတ္လပ္စြာ ႀကီးထြားႏိုင္စြမ္းရွိမည္ျဖစ္သည္။ အလြန္ေစးထန္းေသာ ရြံ႕ေစးေျမ သည္ စီးဆင္းစိမ့္၀င္မႈ အလြန္ေႏွးေကြးျခင္းႏွင့္ အျမစ္မ်ား ထိုးေဖာက္ရန္ ခက္ခဲျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ေကာ္ဖီစိုက္ပ်ိဳးရန္ မသင့္ေလ်ာ္ေခ်။
ေျခာက္ေသြ႕ရာသီတေလ်ာက္လံုး အပင္အစိတ္အပိုင္းမ်ားႏွင့္ အပင္စိုက္ထားသည့္ေျမတို႔မွ ေျမမ်ား အခိုးအေငြ႕အျဖစ္ ျပန္ထြက္မႈကို ထိန္းထားႏိုင္ရန္ ေျမႀကီးအတြင္း အပင္မွစုပ္ယူႏိုင္ေသာ ေရအလံုအေလာက္ကို သိုေလွာင္ထားရန္လိုအပ္သည္။ ထိုသို႔ေလွာင္ထားႏိုင္ရန္မွာ ေျမႀကီးသည္ ေရထိန္းစြမ္းအား ေကာင္းရန္ လိုအပ္မည္ျဖစ္သည္။
မိုးေရခ်ိန္နည္းပါး၍ ေျခာက္ေသြ႕ရာသီ ကာလရွည္ၾကာေသာ ေဒသမ်ားတြင္ ေျမဆီလႊာသည္ ေရထိန္း သိမ္းစြမ္းအားေကာင္းရန္ လိုအပ္သျဖင့္ ေကာ္ဖီစိုက္ပ်ိဳးမည့္ေျမသည္ ေျမသားထုအထူ (၁၀) ေပခန္႔ ရွိရန္လိုအပ္သည္။ သို႔မွသာ ေကာ္ဖီျမစ္မ်ားသည္ ေျခာက္ေသြ႕ရာသီတြင္ ထိုေျမသားအနက္အထိ အျမစ္ဆင္း၍ ေရစုပ္ယူႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။
ေကာ္ဖီစိုက္ပ်ိဳးမည့္ေျမသည္ ေယဘူယ်အားျဖင့္ မြရြၿပီး ႏံုးဆန္ေသာအနီေရာင္ ၊ အၫိဳေရာင္ ေျမမ်ား ၊ သစ္ေဆြးဓါတ္ၾကြယ္၀ေသာ ေျမၾသဇာထက္သန္သည့္ ေျမမ်ိဳးျဖစ္သင့္သည္။ ေကာ္ဖီကို ေနရာေဒသအမ်ိဳးမ်ိဳး ၊ ေျမအမ်ိဳးအစား အမ်ိဳးမ်ိဳးတြင္ အခ်ဥ္ဓါတ္လြန္လဲသည့္ pH 4.0 မွ အနည္း ငယ္ငံသည့္ pH 8.0 အထိ စိုက္ပ်ိဳးၾကေသာ္လည္း ယင္းလြန္ကဲသည့္ pH ႏွစ္မ်ိဳးလံုးသည္ စီးပြား ျဖစ္ ေကာ္ဖီစိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္မႈအတြက္ သင့္ေလ်ာ္မႈမရွိေခ်။
ေကာ္ဖီကိုေလ့လာသူ ပညာရွင္အမ်ားအျပားမွ ေကာ္ဖီႏွင့္ သင့္ေလ်ာ္ေသာေျမ ပီအိပ္ခ်္ (pH) ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ကြဲျပားစြာအႀကံျပဳခဲ့ၾကပါသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ အာေရးဗီးကား ေကာ္ဖီအတြက္ Robinson J.B. ဆိုသူက ပီအိတ္ခ်္ ( 5.3 ) မွ ( 6.2 ) ဟူ၍လည္းေကာင္း ၊ ဘရာဇီးႏိုင္ငံတြင္ စမ္း သပ္မႈမ်ားက ပီအိတ္ခ်္ ( 4.2 ) မွ ( 5.1 ) ဟူ၍လည္းေကာင္း ၊ အိႏၵိယႏိုင္ငံေတာင္ပိုင္း အေနျဖင့္ အာေရးဗီးကာ ေကာ္ဖီအတြက္ ပီအိတ္ခ်္ ( 4.6 ) မွ ( 6.5 ) ဟူ၍လည္းေကာင္း ၊ ကင္ညာႏိုင္ငံ တြင္ ( 5.4 ) မွ ( 6.5 ) ဟူ၍လည္းေကာင္း အသီးသီး အႀကံျပဳခဲ့ၾကသည္။ Forester ဆိုသူက ႐ိုဘက္စတာ ေကာ္ဖီအတြက္ ( 4.5 ) ပိုေသာ ပီအိတ္ခ်္ကို လိုအပ္ေၾကာင္း ၊ ဂ်ာဗားကၽြန္းတြင္း စမ္းသပ္မႈမ်ားမွာ ႐ိုဘက္စတာေကာ္ဖီသည္ ( 4.0 ) ထက္ျမင့္မားေသာ ပီအိတ္ခ်္ကိုႏွစ္သက္ ေၾကာင္း ၊ သို႔အတြက္ ပီအိတ္ခ်္ ( 4.5 ) မွ ( 5.0 ) အထိရွိေသာ ေဒသမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးရန္ သင့္ေလ်ာ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပခဲ့ၾကသည္။
ေကာ္ဖီႏွင့္ပတ္သက္၍ သုေတသန ပညာရွင္အသီးသီးမွ တူညီစြာ အတည္ျပဳၾကသည္မွာ ေကာ္ဖီေျမသည္ အနည္းငယ္ခ်ဥ္ေသာ ေျမမ်ိဳးျဖစ္သင့္သည္ ဆိုသည့္အခ်က္ပင္ျဖစ္သည္။ သို႔ရာတြင္ ေကာ္ဖီ စိုက္ပ်ိဳးေရး၌ မွန္ကန္ေသာ ေျမအခ်ဥ္ဓါတ္ အဆင့္အတန္းသည္ တစ္ခုတည္းေသာ လိုအပ္ခ်က္ မဟုတ္ပါ။ ေျမႀကီးမွလိုအပ္ေသာ အာဟာရဓါတ္သည္ ေလ်ာ္ကန္ေသာအတိုင္းအဆႏွင့္ အခ်ိဳးအစားရရွိရန္ လိုအပ္ၿပီး ေျမႀကီးမွ အာဟာရဓါတ္မ်ား အျမင့္မားဆံုး ကုန္ဆံုးသြားေလေလ ၊ အျမင့္ဆံုး အထြက္ကိုရရွိရန္ ေျမၾသဇာထည့္ေကၽြးရမႈ တန္ဖိုးႀကီးမားေလေလပင္ ျဖစ္သည္။
တစ္ဧက၀င္ဆန္႔ ပင္ေရမ်ားမ်ားရႏုိင္ရန္အတြက္ လြန္ကဲစြာ စိပ္စိပ္စိုက္ထားေသာ ေကာ္ဖီခင္းသည္ ေအာက္ပါရလဒ္မ်ားကို ေတြ႕ႀကံဳႏိုင္သည္။
- (၁) အပင္စိပ္စိပ္စိုက္ျခင္းျဖင့္ ပင္ေရ၀င္ဆန္႔မႈ တိုးတက္မ်ားျပားလာသည္ႏွင့္အမွ် ေစာေစာပိုင္း ႏွစ္မ်ားတြင္ သီးထြက္ႏႈန္းျမင့္မားျခင္း။
- (၂) တစ္ဧက၀င္ဆန္႔ပင္ေရ တိုးတက္မ်ားျပားလာသည္ႏွင့္အမွ် ေနာက္ပိုင္းတြင္ အထြက္ႏႈန္း လ်င္ျမန္စြာ က်ဆင္းလာျခင္း။
- (၃) တစ္ဧက၀င္ဆန္႔ပင္ေရ တိုးတက္မ်ားျပားလာသည္ႏွင့္အမွ် ေနာက္ပိုင္းတြင္ အထြက္ႏႈန္း လ်င္ျမန္စြာ က်ဆင္းလာျခင္း။
- (၄) သီးထြက္ႏႈန္းသည္ ပင္ေရ၀င္ဆန္႔မႈ အကန္႔အသတ္ တစ္ခုေရာက္သည္အထိ တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေသာ္လည္း ၎အကန္႔အသတ္ထက္ ေက်ာ္လြန္ပါက အထြက္ႏႈန္း က်ဆင္း သြားျခင္း။
- (၅) တစ္ဧက၀င္ဆန္႔ ပင္ေရ ေလ်ာ့ခ်လိုက္သည္ႏွင့္အမွ် ေရရွည္တြင္ အထြက္ႏႈန္းေကာင္းလာၿပီး ၀င္ေငြတိုးတက္မ်ားျပားလာႏိုင္ျခင္း။
အခ်ိန္တိုတိုအတြင္း သီးထြက္မ်ားမ်ားရလို၍ အပင္ကိုလြန္ကဲစြာ စိပ္စိပ္စိုက္ျခင္းေၾကာင့္ မေကာင္း သည့္အခ်က္မ်ားကို သတိမူႏိုင္ရန္ ေအာက္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
- အပင္ကို လြန္ကဲစြာ စိပ္စိပ္စိုက္ထားေသာ ေကာ္ဖီစိုက္ခင္းမ်ားတြင္ မ်ားျပားလွေသာ အပင္ အေရအတြက္အား ျပည့္စံုလံုေလာက္ေသာ ဓါတ္ေျမၾသဇာေကၽြးရမႈႏွင့္ ျပဳစုရမႈေၾကာင့္ ကုန္က်စရိတ္ မ်ားျပားလွျခင္း။
- သီးထြက္ပမာဏမွာ အလြန္ျမင့္မားၿပီး ၊ ၎ျမင့္မားမႈမွာ အခ်ိန္တိုတိုအတြင္းမွာပင္ ေလ်ာ့က်သြားျခင္း။
- စိုက္ခင္း၏ ေျမဆီၾသဇာမွာ တိုေတာင္းေသာ အခ်ိန္ကာလအတြင္း ကုန္ခမ္းသြားျခင္း။
- တိုေတာင္းေသာ အခ်ိန္ကာလအတြင္းမွာပင္ လြန္ကဲေသာကိုင္းျဖတ္ျပဳျပင္မႈ ၊ ပင္ၾကပ္ ႏႈတ္ျခင္းမ်ားကို ေဆာင္ရြက္ရသျဖင့္ ကုန္က်စရိတ္ပိုမိုမ်ားျခင္း။
- ပံုမွန္၀င္ဆန္႔ ပင္ေရထက္ ပိုမိုမ်ားျပားစြာ စိုက္ပ်ိဳးထားေသာ ေကာ္ဖီစိုက္ခင္းႀကီးမ်ားအား ေနာက္ပိုင္းတြင္ နည္းပညာပိုင္း ၊ အုပ္ခ်ဳပ္မႈပိုင္းႏွင့္ ေငြေၾကးပိုင္းဆိုင္ရာမ်ားျဖင့္ ျပန္လည္ ျပဳျပင္ရန္လိုအပ္ျခင္း။
ႏိုက္ႀတိဳဂ်င္
ႏိုက္ႀတိဳဂ်င္ဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈလကၡဏာမျပေသာ ေကာ္ဖီပင္အား ႏိုက္ႀတိဳဂ်င္ထည့္ေကၽြးပါက အျခား အဟာရဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈမ်ားက ေကာ္ဖီအထြက္ကို ကန္႔သတ္မႈမရွိလွ်င္ ပင္ပိုင္းဆိုင္ရာ ႀကီးထြားမႈႏွင့္ အထြက္ႏႈန္း တိုးတက္ေစသည္။ ေကာ္ဖီပင္ကို ထည့္ေကၽြးႏိုင္ေသာ ႏိုက္ႀတိဳဂ်င္ဓါတ္ေျမၾသဇာ ပမာဏမွာ အပင္သက္တမ္းအလိုက္ တစ္ဧကလွ်င္ ႏိုက္ႀတိဳဂ်င္ဓါတ္ ၂၀ ကီလိုဂရမ္မွ အထက္ ၆၀ ကီလိုဂရမ္ ( ယူရီးယားဓါတ္ေျမၾသဇာ ၁ – အိတ္မွ ၇ – အိတ္ ) အထိျဖစ္သည္။ ဓါတ္ေျမၾသဇာ ပမာဏ နည္းလွ်င္ တစ္ႀကိမ္တည္းအၿပီး ထည့္ေကၽြးႏိုင္ေသာ္လည္း အလြန္မ်ားလွ်င္မႈ အႀကိမ္ႀကိမ္ ခြဲထည့္သင့္သည္။
ဓါတ္ေျမၾသဇာလိုအပ္မႈကို တစ္ႀကိမ္တည္းစုၿပီး ထည့္သြင္းျခင္းမျပဳဘဲ ေလးႀကိမ္အညီအမွ် ထည့္ ေကၽြးသင့္ေပသည္။ မိုးအသင့္အတင့္ရြာေသာ ေဒသမ်ားႏွင့္ ေရေပးသြင္း မျပဳႏိုင္ေသာေဒသမ်ား တြင္မႈ တစ္ႏွစ္သံုးႀကိမ္ ခြဲေကၽြးသင့္သည္။
မိုးဦးက်ခါစ မိုးစတင္ရြာသြန္းၿပီး မၾကာမီ မိုးဆက္မရြာဘဲ ေခတၱေျခာက္ေသြ႕တတ္သည့္ အေျခ အေနမ်ိဳးတြင္ ေျမတြင္းရွိ အပင္မွစုပ္ယူႏိုင္ေသာ ႏိုက္ႀတိဳဂ်င္ဓါတ္မွာလည္း ေပ်ာက္ကြယ္က်ဆင္း သြားတတ္သည္။ သို႔ျဖစ္၍ မိုးစတင္ရြာၿပီး (၂)ပတ္အၾကာ (သို႔မဟုတ္) မိုးေရခ်ိန္ (၂)လက္မရွိသည့္ အေျခအေနတြင္ ႏိုက္ႀတိဳဂ်င္ဓါတ္ေျမၾသဇာကို ေကၽြးႏိုင္သည္။ မိုးစတင္ မရြာသြန္းမီေသာ္လည္း ေကာင္း ၊ ေရေပးသြင္းျခင္း မျပဳႏိုင္လွ်င္ ေသာ္လည္းေကာင္း မည္သို႔ေသာ အေၾကာင္းမ်ိဳးႏွင့္မွ် ႏိုက္ႀတိဳဂ်င္ ဓါတ္ေျမၾသဇာကို မေကၽြးသင့္ေခ်။
ေဖာ့စ္ဖိတ္ဓါတ္ ( Phosphate )
ေကာ္ဖီပင္အတြက္ ေဖာ့စ္ဖိတ္ဓါတ္လိုအပ္မႈမွာ နည္းပါးသည္။ အခ်ဥ္ဓါတ္ပိုမ်ားေသာ ေျမမ်ိဳးတြင္ ေျမႀကီးမွ ေဖာ့စ္ဖိတ္ဓါတ္ ထိန္းခ်ဳပ္ထားျခင္းျဖင့္ အပင္မွ ေဖာ့စ္ဖိတ္ဓါတ္ အလံုအေလာက္ စုပ္ယူႏိုင္မႈ ကို အဟန္႔အတားျဖစ္ေစသည္။ သုေတသန စမ္းသပ္မႈမ်ားအရ အရြယ္ေရာက္ၿပီး ေကာ္ဖီပင္ႀကီးမ်ားအား ေဖာ့စ္ဖိတ္ ဓါတ္ေျမၾသဇာေကၽြးျခင္းျဖင့္ တိုက္႐ိုက္တုန္႔ျပန္မႈမ်ိဳး နည္းပါးသည္။ မည္သို႔ဆိုေစ အပင္အျမစ္မ်ား ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးေရး ၊ အေခါက္အသားမ်ား ျဖစ္ေပၚလာေရး ၊ ေအာင္ျမင္ေသာ အသီးမ်ား ျဖစ္ေပၚလာေရးႏွင့္ အသီးမ်ား ေစာစီးစြာ ရင့္မွည့္လာေရးတို႔အတြက္ ေဖာ့စ္ဖိတ္ဓါတ္ကို တစ္နည္းနည္းျဖင့္ လံုေလာက္စြာ ရရန္လိုအပ္သည္။ ေဖာ့စ္ဖိတ္ဓါတ္ ထည့္သြင္းမႈအေပၚ သိသိသာသာ တုန္႔ျပန္မႈမ်ိဳးကို ေကာ္ဖီပ်ိဳးပင္မ်ားႏွင့္ ေကာ္ဖီပင္ငယ္မ်ားတြင္ ေတြ႕ရတတ္သည္။
ေဖာ့စ္ဖိတ္ဓါတ္ေျမၾသဇာအား ေကာ္ဖီပ်ိဳးခင္းေျမႏွင့္ ေရာစပ္၍လည္းေကာင္း ၊ ေကာ္ဖီမစိုက္မီ ေကာ္ဖီစိုက္က်င္းတြင္ ထည့္သြင္း၍ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ အသံုးျပဳျခင္းသည္ အမ်ားျပဳလုပ္ေသာ စိုက္ပ်ိဳးနည္းပင္ျဖစ္သည္။ မ်ားစြာေသာ ေကာ္ဖီပ်ိဳးပင္ခင္းမ်ားတြင္ ေဖာ့စ္ဖိတ္ေျမၾသဇာကို အရြက္ ျဖန္း ေျမၾသဇာရည္အျဖစ္ အပင္ငယ္မ်ားကို မၾကာခဏ ျဖန္းၾကသည္။ ပ်ိဳးအိတ္ထည့္ ေျမႀကီးအား စူပါေဖာ့စ္ဖိတ္ (Super Phosphate) ေျမၾသဇာ ၊ လယ္ယာထြက္ သဘာ၀ ေျမၾသဇာတို႔ ေရာစပ္ အသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ အရြက္ျဖန္း ေျမၾသဇာရည္ အသံုးမျပဳရဘဲ သန္စြမ္းေကာင္းမြန္ေသာ ေကာ္ဖီပ်ိဳးပင္ မ်ားကို ရႏိုင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေကာ္ဖီပ်ိဳးပင္မ်ားအေပၚ အဓိက အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈသည္ ေဖာ့စ္ဖိတ္ဓါတ္ေၾကာင့္ဟု ဆိုႏိုင္ေပသည္။
အပင္သက္တမ္းအလုိက္ လိုအပ္သည့္ ေဖာ့စ္ဖိတ္ဓါတ္ အမ်ိဳးအစား
ေကာ္ဖီအတြက္ အဓိက အလိုအပ္ေသာ ႏိုက္ႀတိဳဂ်င္ ၊ ေဖာ့စ္ေဖာ္ရပ္ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္သံုးမ်ိဳး တြင္ ေဖာ့စ္ေဖာ္ရပ္ဓါတ္သည္ ေကာ္ဖီသက္တမ္းအလိုက္ လုိအပ္မႈကြာျခားသည္။ ဥပမာအားျဖင့္ ေကာ္ဖီပင္ငယ္စဥ္တြင္ အဓိကလုိအပ္သည့္ ဓါတ္သံုးမ်ိဳး၏အခ်ိဳးမွာ N : P2O5 : K2O သည္ ၁း၂း၁ ျဖစ္ေသာ္လည္း ေကာ္ဖီပင္ႀကီးမ်ားအတြက္မွာ ၂း၂း၁ ျဖစ္သည္။ ဆိုလုိသည္မွာ ေကာ္ဖီသက္တမ္း ႀကီးလာသည္ႏွင့္အမွ် ေဖာ့စ္ေဖာ္ရပ္လိုအပ္မႈနည္းသြားျခင္းပင္ျဖစ္သည္။ ႏိုက္ႀတိဳဂ်င္ႏွင့္ ပိုတက္ စီယမ္ေျမၾသဇာမ်ားကို ႏႈန္းထားျမင့္မားစြာ ေကၽြးေသာ ေကာ္ဖီခင္းမ်ားတြင္ ေဖာ့စ္ေဖာ္ရပ္ဓါတ္ (P2O5) ကို တစ္ဟက္တာလွ်င္ ၁၀၀ ကီလိုဂရမ္ ( ၁-ဧကလွ်င္ ၄၀ ကီလိုဂရမ္ သို႔မဟုတ္ (TSP) ဓါတ္ေျမၾသဇာ 1¾ အိတ္ခန္႔ ) ထက္ပို၍ မေကၽြးသင့္ဟု ( K.C willson ) အဆိုအရ ေဖာ့စ္ေဖာ္ရပ္ (P2O5) ဓါတ္ အလြန္ျမင့္မားေသာႏႈန္းထားျဖစ္သည့္ ၂၆၈ ကီလိုဂရမ္ထည့္ေကၽြးရာတြင္ ပထမႏွစ္ တြင္ သိသိသာသာ တုန္႔ျပန္မႈေကာင္းသည္ကို ေတြ႕ရေသာ္လည္း ေနာင္ႏွစ္မ်ားတြင္ ဤဓါတ္ေျမ ၾသဇာႏႈန္းထားအေပၚ တုန္႔ျပန္မႈမရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ ( Potassium )
သီးႏွံထြက္ရွိမႈေၾကာင္း အာဟာရဓါတ္မ်ား ဆံုး႐ံႈးကုန္ခမ္းျခင္းအတြက္ အေရးပါမႈအရဆိုလွ်င္ ပိုတက္စီယမ္သည္ ႏိုက္ႀတိဳဂ်င္ထက္ အနည္းငယ္ပို၍ အေရးႀကီးေပသည္။ အပင္အာဟာရျဖစ္ေစမႈႏွင့္ အသီးႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးမႈတြင္ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္သည္ အဓိက ေသာ့ခ်က္တစ္ခု ျဖစ္သည္။ အသီးႀကီးထြား ဖြံ႕ၿဖိဳးေရးအတြက္ အရြက္ႏွင့္ ပင္စည္ အစိတ္အပုိင္းမ်ားတြင္ရွိေသာ ပိုတက္စီယမ္ႏွင့္ အျခားဓါတ္မ်ားသည္ အသီးမ်ားဆီသို႔ ေရြ႕လ်ားေရာက္ရွိၾကသည့္ ပိုတက္စီယမ္က အျခားဓါတ္မ်ားထက္ ပို၍ ပမာဏမ်ားသည္။ အပင္သည္ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ကို ေျမႀကီးမွ ရႏုိင္သည္ထက္ပို၍ လိုပါက အရြက္မ်ားမွာ ေျပာင္းေရႊ႕ရယူသည္။ အရြက္တြင္ရွိေသာ ပိုတက္စီယမ္ ဓါတ္ပမာဏသည္ ယင္းခ်ိဳ႕ တဲ့မႈျဖစ္ေပၚသည္အထိ ေလ်ာ့နည္းသြားႏိုင္ေပသည္။ ထိုအခါမ်ိဳးတြင္ ပင္ပိုင္းႀကီးထြားမႈရပ္ဆုိင္း သြားၿပီး ပိုတက္စီယမ္ခ်ိဳ႕တဲ့ေသာ အရြက္မ်ား ေၾကြက်သည္သာမက ေနာက္ဆံုးတြင္ အဖ်ားေျခာက္ေသမႈ ( Die-back ) ျဖစ္ေပၚရေပသည္။
ေျမဆီၾသဇာ အလြန္ထက္သန္ေသာ ေျမမ်ိဳးတြင္ ေကာ္ဖီသည္ ေျမႀကီးမွ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ အလံုအေလာက္ စုပ္ယူႏိုင္သည္။ ေကာ္ဖီပင္ေျခမ်ားအား ေျမဖံုးပစၥည္းမ်ားျဖင့္ မွန္မွန္ဖံုးအုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ျမင့္မားေသာအပင္မွ စုပ္ယူႏိုင္သည့္ ပိုတက္စီယမ္ပမာဏကို ထိန္းထားႏိုင္သည္။ ဤေျမအေျခအေနမ်ိဳးတြင္ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ ေျမၾသဇာစမ္းသပ္မႈမ်ားအေပၚ သိသိသာသာ တုန္႔ျပန္မႈမ်ိဳးမေတြ႕ရဟု သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ဆိုပါသည္။ မည္သို႔ဆိုေစ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ သီးႏွံဆက္တိုက္ ထုတ္လုပ္ျခင္းျဖင့္ ေနာက္ဆံုးတြင္ေျမႀကီးရွိ အရံအာဟာရဓါတ္မ်ား ကုန္ခမ္းသြားၿပီး ဤသို႔အာဟာရဓါတ္မ်ား ကုန္ခမ္းမႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ အာဟာရဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈမ်ား ( Nutrient Defiencies ) တြင္ ပို တက္စီယမ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈကို ပထမဆံုး ေတြ႕ရသည္ဟု ဆိုသည္။
ပိုတက္စီယမ္ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္တို႔တြင္ အျပန္အလွန္ တုန္႔ျပန္မႈမ်ားရွိရာတြင္ ပိုတက္စီယမ္ ဓါတ္ေျမၾသဇာ လြန္ကဲစြာထည့္သံုးျခင္းျဖင့္ မဂၢနီစီယမ္ဓါတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈျဖစ္ေပၚေစၿပီး မဂၢနီစီယမ္ အလြန္အမင္းသံုးပါ က ပိုတက္စီယမ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈ ျဖစ္ေပၚေစသည္။ ထို႔ျပင္ ေျမႀကီးအတြင္း ကယ္လစီယမ္ဓါတ္ လြန္ကဲစြာ ရွိေနပါကလည္း အပင္မွ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ စုပ္ယူမႈကို အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစသည္။
သီးထြက္မရေသးေသာ ေကာ္ဖီပင္မ်ားသည္ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ အနည္းငယ္သာ လိုအပ္ေသာ္လည္း ၎ဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈမျဖစ္ရန္ အေရးႀကီးပါသည္။ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ပါက အပင္ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ၊ သီးထြက္ အလားအလာေကာင္းမႈတို႔ကို ေႏွာင့္ေႏွးေစပါသည္။
ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္အတြက္ အသံုးျပဳေသာ ဓါတ္ေျမၾသဇာမ်ားမွာ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါသည္။
- (၁) Muriate of Potash ( Potassium chloride )
- (၂) Potassium sulphate ( Sulphate of potash )
အထက္ပါ ပိုတက္ဓါတ္ေျမၾသဇာ ႏွစ္မ်ိဳးအနက္ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ Muriate of Potash (ေတာင္သူ အေခၚဓါတ္ဆား ) ကို အဓိကထား၍ သံုးၾကသျဖင့္ ပိုတက္ဓါတ္ေျမၾသဇာ သံုးနည္းအား ၎ေျမၾသ ဇာကို အေျခခံ၍ ေဖာ္ျပထားသည္။
ေျမတြင္းခ်ဥ္ငံဓါတ္ ၄.၅ မွ အထက္ရွိပါက ဤ Muriate of Rotash ဓါတ္ေျမၾသဇာကို အသံုးျပဳႏိုင္ သည္။ ႏွစ္စဥ္ပံုမွန္ ေကၽြးသြားရမည့္ ႏႈန္းထားမွာ တစ္ဟက္တာ ၂.၅ ဧကလွ်င္ ၁၄၀-၂၈၀ ကီလိုဂရမ္ ျဖစ္ၿပီး တစ္ပင္လွ်င္ ၁၁၄-၁၇၀ ဂရမ္ (၄-၆ ေအာင္စ) ျဖစ္သည္။
ပိုတက္ ဓါတ္ေျမၾသဇာ ထည့္ေကၽြးရန္ အေကာင္းဆံုးအခ်ိန္မွာ မိုးဦးက်ကလာ သို႔မဟုတ္ ေရေပး သြင္းျခင္း စတင္သည္ ့အခ်ိန္တို႔ျဖစ္သည္။ ဤဓါတ္ေျမၾသဇာ ေကၽြးရာတြင္ အျမစ္ဇုန္တစ္ခုလံုး၀င္ ေအာင္ ေကၽြးရန္ျဖစ္သည္။ အရြယ္ေရာက္ၿပီး ေကာ္ဖီပင္မ်ားကို ေကၽြးရာတြင္ ပင္စည္မႀကီးမွ ၁၂” မွ ၁၄” အကြာ အပင္အရြယ္အစားကိုလိုက္၍ အပင္ပတ္လည္တြင္ ေျမမ်က္ႏွာျပင္ အေပၚယံေျမာင္းငယ္ေလး တူးဆြ၍ ဓါတ္ေျမၾသဇာကို ျဖဴးၿပီး ေျမျဖင့္ ျပန္ဖံုးထားေပးရမည္။